Hoe was je situatie voordat je aan het Avontuur begon?

Ik had door dat er vooral heel veel twijfel zat bij mezelf. Ik kwam net uit een relatiebreuk, werk liep niet zo lekker – ik was net uitgevallen met een burn-out – dus eigenlijk zat ik een beetje in de put. Ik wist wel dat ik een prima werknemer was en geen rare psychische problemen had, maar ik had het idee dat ik mezelf heel erg in de weg zat. Ik merkte dat ik heel erg kon blokkeren in bepaalde situaties en dat vond ik jammer. Ik had het idee dat ik een stukje zelfverzekerdheid en zelfvertrouwen miste, wat helemaal niet hoefde, maar toch had ik dat nog niet. Ik was op dat moment bezig met mijn derde baan en merkte dat ik altijd veel tijd nodig had om bij een nieuwe baan te zeggen: nu kan ik het. Zelfs al hadden mijn managers altijd al veel eerder zoiets van ‘Ga maar je ding doen, dat komt wel goed.’

Waren er, naast zelfvertrouwen, nog andere verlangens of gevoelens waarmee je aan de slag wilde?

Het was vooral het zelfvertrouwen. Ik had niet het idee dat ik er niet mocht zijn, maar toch was dat was wel hoe ik me gedroeg. Ik heb de neiging anderen boven mezelf te zetten, maar ik vind niet dat ik dat doe vanuit een minderwaardigheidscomplex. Ik weet dat ik sterk ben en best veel kan hebben, dat ik slim ben en best wel veel kan oplossen, dus dan is het makkelijk om de problemen naar je toe te trekken. Maar als je dat doet, gun je jezelf niet de ruimte om de dingen te doen die je zelf leuk vindt. Dat kwam vooral naar voren op werk.

Hoe is het Avontuur voor je verlopen?

Op mijn welbekende koppige manier (lacht). Ik heb met heel veel dingen echt mijn eigen tempo: de ene keer is dat heel snel, de andere keer heel langzaam. Ik had periodes waarin ik heel geconcentreerd bezig was en periodes waarin ik het liet bezinken en andere dingen blijkbaar meer mijn aandacht nodig hadden. Voor mij was het idee dat ik ermee bezig was en ik aan mezelf aan het werken was al voldoende om de controle over mijn leven terug te krijgen. Het beginnen eraan en het ermee bezig zijn leverde mij al heel veel op.

Wat heeft het Avontuur je opgeleverd?

Dat ik echt kan staan voor wie ik ben. Dat ik echt wel op mezelf kan vertrouwen en kan zeggen: dit breng ik jou, hier heb je wat aan. Dat was voor mij echt wel een grote stap, dat stukje zelfvertrouwen en profilering.

Is je innerlijke Superheld wakker gemaakt?

Ik denk het wel. Die was er al wel af en toe, maar omdat je er zo mee bezig bent en het onder woorden gaat brengen, er een naam aan geeft, ga je het ook echt herkennen en kun je het een plekje geven. ‘Zo voelt het dus, daar moet ik op gaan letten en zorgen dat het zo vaak mogelijk zo is.’

Ik heb mijn Superheld geen naam gegeven, ik vond dat ik dat gewoon zelf was. En ik ben er nu ook echt. Ik doe mijn ding, maar ik merk in mijn huidige werk dat het nu echt wringt en er problemen door ontstaan. Voor mij is nu heel duidelijk: de weg naar voren is een ander bedrijf. Dat accepteer ik nu en kan ik aan iedereen uitleggen. Eerder zou ik hebben gedacht: misschien kan er nog wat veranderen. Ik heb ook echt alles geprobeerd om hier te kunnen blijven, maar er wordt niet meegewerkt, dus dan houden we er maar mee op.

Ik kan ook veel eerder aan mezelf erkennen dat het niet goed gaat en makkelijker accepteren dat ik er geen energie meer in moet stoppen en ergens anders heen moet. Dat is heel prettig. Vroeger werkte ik me eigenlijk kapot, vandaar die burn-out.

Hoe vond je de opdrachten in combinatie met de coaching, de community en de evenementen?

Dat vond ik echt heel fijn. Dat je op verschillende manieren contact kunt zoeken en het er op verschillende manieren over kunt hebben. Ik was niet heel erg van de community, deels omdat ik met die burn-out weinig schermtijd kon hebben, maar ik vond het heel prettig dat je niet alleen door opdrachten heen aan het werken bent, maar er ook een coach bij hebt en naar zo’n event toe kan. Dat was echt heel gaaf.

Het is ook fijn om te horen dat je niet de enige bent. Natuurlijk ben je nooit de enige met dit probleem, maar het voelt wel zo omdat je met niemand praat die hetzelfde heeft. Dus ondanks dat je weet dat het niet zo kan zijn dat er niet minstens nog een iemand anders met jouw probleem is, voelt het toch alleen.

Ik merk ook wel dat het avontuur ervoor heeft gezorgd dat ik me veel meer ben gaan uitspreken, ook in de groep. Ik wil andere mensen het idee geven dat het niet gek is wat ze denken, want ik denk het ook. Dat je het niet durft uit te spreken, zegt niet dat het niet gehoord mag worden. Ik heb wel gemerkt dat mezelf uitspreken echt hielp. En het voelde heel krachtig. Het kostte soms echt wel wat moeite om die drempel over te stappen, maar dan had ik het wel gezegd.

Hoe zou je het Avontuur uitleggen aan iemand anders?

Ik zou zeggen dat het heel veel opheldering kan brengen, maar ook heel veel zingeving en kracht. Het is voor iedereen anders. Ik ben er denk ik toch anders ingestapt dan de meeste mensen, omdat ik vooral op zoek was naar bevestiging. Ik wist wel wat ik allemaal kon, maar ik had er niet altijd een naam voor. Ik kon het niet goed uitleggen omdat ik er geen woorden voor had. Nu kan ik verwoorden wat mijn superkracht is. Ik kan zeggen: ik kan heel goed verhelderen, ik kan mensen op een lijn zetten. Dat snappen mensen. Door de combinatie van de opdrachten en de coaching ga je van alles uitschrijven, wat het makkelijk maakt om het proces te doorlopen en helder te krijgen hoe jij erin staat, wat je allemaal kunt brengen. En waar je ook staat, dat is altijd behulpzaam.

Het is een investering, maar geld is relatief. Het is niet weinig, zeker niet als je niet veel verdient, maar het is het echt waard. Vooral voor het stukje zelfvertrouwen, de grounding, de mogelijkheid om verder te kunnen kijken. Dat haal je er allemaal uit. Vooral de zingeving vind ik heel prettig. Iedereen heeft wat bij te dragen en dat weet je ook wel, maar soms is het heel erg zoeken naar jouw bijdrage, misschien ook omdat je op een pad bent begonnen waar dat niet zozeer tot uiting komt. Dan is het goed om dat voor jezelf te ontdekken en het is heel fijn om dat te doen aan de hand van de opdrachten en met die coach erbij. In je eentje is dat best een lange weg.

Wat zou jij willen bijdragen aan de wereld?

Ik zou willen dat mensen meer respect voor elkaar gaan hebben. En niet alleen voor elkaar, maar ook voor de natuur. Natuur is voor mij heel belangrijk, dus mijn werkmissie is het dichter bij elkaar brengen van maatschappij en natuur en mensen laten zien wat je allemaal kunt krijgen van het vergroten van de biodiversiteit en meer groen in je omgeving. Dat brengt heel veel rust en maakt je gelukkig.

Ik heb toevallig net het boek De meest mensen deugen gelezen. Dat was echt schitterend en ik besefte: ah, ik ben niet gek. Er zijn zo veel mensen die zeggen dat ik moet uitkijken en naïef ben, dat iedereen erop uit is om me geld afhandig te maken en weet ik wat meer, maar dat is zo’n zwartgallig leven. Ik hoop dat mensen dat op een gegeven moment ook zelf gaan inzien. Ik merk dat ik daar in mijn hoofd misschien nog meer mee bezig ben dan de natuur dichterbij de mens brengen.

Heb je er vertrouwen in dat je missie gaat slagen?

Ja. Ik heb altijd ergens heen gewerkt en het is me eigenlijk altijd gelukt. Al vanaf dat ik op de basisschool zat werkt dat voor mij zo. Wat ik heel grappig vind, is dat ik die bevestiging toch nog wel nodig had: ik kon niet zien dat het er al was. Dat is niet erg, dat is onderdeel van wie ik ben, maar soms is dat wel lastig. Maar ik doe het al zo veel jaren zo en het gaat al zo veel jaren goed. Ja, het kost moeite, ja, het kost energie, en soms is het ook echt heel zwaar, maar je wordt er altijd gelukkiger door. Ik vind het nu soms wel raar dat ik depressief ben geweest en bijna de moed ben verloren. Ik weet me er altijd wel uit te werken, ik hoef niet bang te zijn dat ik terug ga vallen.

Ik heb nu ook een paar handvaten gekregen om goed om te gaan met mijn schurk. Ik heb al best wel wat trajecten gehad, ook op psychologisch niveau, en je merkt toch dat elke keer als je een nieuw traject doet, je toch weer wat extra’s leert. Elke keer is de situatie anders, dus dan heb je ook iets anders nodig om eruit te komen. Ik denk dat ik nu zo veel verschillende invalshoeken heb gezien dat ik ook mijn eigen draai eraan kan gaan geven.


NIEUW HIER?

gratis training >>

INTERESSE IN HET AVONTUUR?

Kennismaken >>